Κέντρο Γυναικολογίας και Γονιμότητας
Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2023Παθήσεις & Θεραπείες


 

ΑΒΓΔΕΖΗΘΙΚΛΜ
ΝΞΟΠΡΣΤΥΦΧΨΩ
Ανίχνευση βαρηκοΐας νεογνών
           

Το Κέντρο Γυναικολογίας & Γονιμότητας σε συνεργασία με την Κλινική "Άγιος Λουκάς", στα πλαίσια του ΔΩΡΕΑΝ περιγεννητικού ελέγχου νεογνών περιλαμβάνει και την προληπτική ανίχνευση (screening) της βαρηκοΐας στα νεογνά.
Ο έλεγχος γίνεται με την πλέον σύγχρονη μέθοδο των Ωτοακουστικών εκπομπών που εφαρμόζεται σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου.
Είναι μια μέθοδος γρήγορη, ανώδυνη και καθόλου επιβαρυντική για το νεογνό που γίνεται από ιατρό Ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο.
Η εξέταση γίνεται την 1η-2η μέρα της ζωής του μωρού, κατά τη διάρκεια της παραμονής της μητέρας στην Κλινική.

Εάν το μωρό περάσει με επιτυχία το τεστ, υποδεικνύεται ότι τη στιγμή της εξέτασης η ακουστική του ικανότητα όσον αφορά το όργανο της ακοής, το αυτί, μέχρι το επίπεδο του κοχλία είναι φυσιολογική και δεν απαιτείται επιπλέον έλεγχος.

Ωστόσο στην σύνθετη αίσθηση της ακοής συμμετέχουν και άλλα όργανα, τα νεύρα και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.
Έτσι η όλη διαδικασία της σύλληψης, επεξεργασίας και κατανόησης των ήχων καθίσταται ιδιαίτερα πολύπλοκη και μη μετρήσιμη με κάποια αντικειμενική μέθοδο μέτρησης. Επομένως, παραμένει σημαντική η παρακολούθηση της φυσιολογικής ανάπτυξης της ακοής του παιδιού.
Παρατίθενται συνοπτικά μερικές χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν την ακουστική συμπεριφορά των βρεφών ώστε η παρατηρητικότητα των γονιών, με τη συμβολή του Παιδιάτρου, να οδηγήσουν σε έγκαιρη διάγνωση πιθανής βαρηκοϊας:

  •0 - 3 μηνών: τρομάζει με δυνατούς και ξαφνικούς ήχους (κρότος, φωνή).
  •3 - 6 μηνών: στρέφει το κεφάλι προς την κατεύθυνση δυνατών ή ξαφνικών ήχων, του τραβούν την προσοχή ή αντικείμενα που παράγουν ήχο ή μουσική (πχ κουδουνίστρες).
  •6 - 9 μηνών: αρχίζει να κατανοεί απλές εντολές (πχ μη, έλα), παράγει ήχους για να τραβήξει την προσοχή, το ευχαριστούν η μουσική και τα τραγούδια (πχ ραδιόφωνο, νανούρισμα).
  •9 - 12 μηνών: ανταποκρίνεται σε απλές οδηγίες (πχ πάρε, έλα, δώσε το χέρι), αναγνωρίζει το όνομα προσώπων ή αντικειμένων (πχ μπαμπάς, μαμά), κουνιέται με τη μουσική και τα τραγούδια.
  •12- 24 μηνών: δείχνει πρόσωπα ή αντικείμενα που ονοματίζονται, αναπαράγει μικρές λέξεις (μπαμπά, μαμά, άτα), αντιλαμβάνεται απλές οδηγίες, προσπαθεί να επικοινωνήσει.

                       επιστροφή

Κλείσιμο
 
Ελληνικά    English   

Ovulation Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος:

(ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)
Διάρκεια Κύκλου: (μέρες)

BMI Calculator Κλείσιμο

Φύλλο:

Γυναίκα    Ανδρας
Ύψος: (εκατοστά)
Βάρος: (κιλά)

Pregnacy Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος: (ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)

Breast Cancer Risk Κλείσιμο