Κέντρο Γυναικολογίας και Γονιμότητας
Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020Παθήσεις & Θεραπείες


 

ΑΒΓΔΕΖΗΘΙΚΛΜ
ΝΞΟΠΡΣΤΥΦΧΨΩ
Αγχος και υπογονιμότητα
           

Το άγχος είναι μέρος του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Το οξύ άγχος προκαλείται από ένα γεγονός ή το φόβο για το γεγονός και γίνεται αντιληπτό ως ταχυκαρδία, αύξηση της πίεσης, ταχύπνοια, εφίδρωση χεριών ή ρίγος.
Το χρόνιο άγχος μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, αλλαγές συμπεριφοράς και διαταραχές στον ύπνο.
Αρκετές φορές οι καταστάσεις αυτές είναι τόσο έντονες ώστε να επηρεάζουν σημαντικά πολλούς τομείς της ζωής (πχ εργασία, οικογένεια, κοινωνικές συναναστροφές κλπ).

Μπορεί όμως το άγχος να προκαλέσει και υπογονιμότητα ;
Είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι το άγχος επηρεάζει τόσο τη φυσική σύλληψη όσο και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Το μόνο που απομένει να τεκμηριωθεί είναι ο βαθμός στον οποίον το άγχος και η ψυχική αναστάτωση μειώνουν τη γονιμότητα.
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι οι περισσότερες συλλήψεις γίνονται σε περιόδους χαλάρωσης και διακοπών καθώς και οι περιπτώσεις όπου υπογόνιμα ζευγάρια έχουν φυσική σύλληψη λίγο καιρό μετά τη γέννηση ενός παιδιού μετά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Αρκετές γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας θα έχουν σίγουρα ακούσει συμβουλές όπως: «χαλάρωσε», «μην προσπαθείς τόσο, άσε τη φύση να κάνει τη δουλειά της», «μην το σκέφτεσαι».
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι ορμονικές ισορροπίες διαταράσονται σε καταστάσεις άγχους με αποτέλεσμα αυτό να παρεμβαίνει στη φυσιολογική διαδικασία της σύλληψης.
Το σίγουρο είναι ότι το ζευγάρι θα πρέπει, ιδανικά, να ξεκινά τη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής συνειδητοποιημένο και ήρεμο.
Όταν τα ζευγάρια αποφασίσουν να ζητήσουν υποστήριξη στη γονιμότητά τους ξεκινούν μία αγχώδη φάση της ζωής τους. Η άγνωστη διαδικασία που θα ακολουθήσουν, οι προσπάθειες για όσο διαρκέσουν και οι περιπτώσεις που το αποτέλεσμα δεν είναι επιθυμητό δημιουργούν μια ιδαίτερη ένταση στη ζωή τους. Αυτή η ένταση και η ανασφάλεια έχει διάφορες διαβαθμίσεις και είναι σωματική, ψυχολογική, κοινωνική και οικονομική.
Την αγχώδη αυτή κατάσταση δεν μπορούν να την αποφύγουν, αλλά πρέπει να την αντιμετωπίσουν.
Τρόποι αντιμετώπισης του άγχους στην υπογονιμότητα:
• Καλή επικοινωνία με τον/την σύζυγο / σύντροφο.
• Σωστή ενημέρωση από την αρχή και σωστή προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα στην έκβαση της πρσοσπάθειας.
• Σωστή αντιμετώπιση απο την αρχή από ειδικό ιατρό Γονιμότητας για να αποφευχθεί απώλεια πολύτιμου χρόνου και ψυχική φθορά.
• Εκπαίδευση σε τρόπους αντιμετώπισης του άγχους, με υποστήριξη πιθανώς και από Ψυχολόγο πρίν διογκωθούν τα προβλήματα.
• Οργάνωση του τρόπου ζωής και προσαρμογή στις απαιτήσεις για το χρονικό διάστημα που διαρκούν οι προσπάθειες.
• Γνώση ότι όλα τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις και ότι ένα μη επιθυμητό αποτέλεσμα δεν έχει πάντα συγκεκριμένη αιτία.

Το Κέντρο Γυναικολογίας και Γονιμότητας διαθέται ειδικό Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπευτή με ιδιαίτερη εκπαίδευση και εμπειρία στην Υπογονιμότητα.

                       επιστροφή

Κλείσιμο
 
Ελληνικά    English   

Ovulation Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος:

(ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)
Διάρκεια Κύκλου: (μέρες)

BMI Calculator Κλείσιμο

Φύλλο:

Γυναίκα    Ανδρας
Ύψος: (εκατοστά)
Βάρος: (κιλά)

Pregnacy Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος: (ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)

Breast Cancer Risk Κλείσιμο