Κέντρο Γυναικολογίας και Γονιμότητας
Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2023Παθήσεις & Θεραπείες


 

ΑΒΓΔΕΖΗΘΙΚΛΜ
ΝΞΟΠΡΣΤΥΦΧΨΩ
Αντισύλληψη
           

Αντισύλληψη είναι η χρήση μίας ή περισσότερων πρακτικών, συσκευών ή φαρμάκων με σκοπό την αποφυγή της εγκυμοσύνης.
Οι μέθοδοι αντισύλληψης χρησιμοποιούνται συχνά ως μέρος του οικογενειακού προγραμματισμού.

Οι κύριες κατηγορίες αντισυλληπτικών είναι οι φυσικές μέθοδοι, οι μέθοδοι φραγμού, τα ενδομήτρια σπειράματα, οι ορμονικές και οι χειρουργικές μέθοδοι.

Φυσικές μέθοδοι

Η μέθοδος του θηλασμού που εφαρμόζεται κατά την περίοδο της γαλουχίας, και οι μέθοδοι αποχής (όταν τα ζευγάρια αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών), αποτελούν απόλυτα φυσικούς τρόπους αντισύλληψης χωρίς παρενέργειες, αλλά με μεγάλα ποσοστά αποτυχίας.

Τόσο η μέτρηση της θερμοκρασίας όσο και η ημερολογιακή μέθοδος παρουσιάζουν πολλά προβλήματα στην εφαρμογή τους (περιπτώσεις που η γυναίκα έχει πυρετό, αποτυχία σε γυναίκες με ασταθείς κύκλους, κ.τ.λ.).
Η διακεκομμένη συνουσία αφορά στην απόσυρση του άνδρα πριν την εκσπερμάτιση. Η μέθοδος απαιτεί πείρα και επαρκή αυτοέλεγχο από τον άνδρα.
Αξίζει όμως να σημειωθεί πως οι εκκρίσεις πριν από την εκσπερμάτιση, περιέχουν σπερματοζωάρια. Έτσι είναι υπαρκτή η πιθανότητα σύλληψης, ιδιαίτερα σε νέες γυναίκες.

Μέθοδοι φραγμού

Η λογική των μεθόδων φραγμού είναι η αποτροπή της επαφής του σπέρματος με το ωάριο.

Το προφυλακτικό συγκρατεί το σπέρμα, προλαβαίνοντας έτσι την εναπόθεση του στον κόλπο. Ο κίνδυνος ρήξης (σπάσιμο) του προφυλακτικού είναι περίπου 3% και σχετίζεται με την τριβή, την ποιότητα κατασκευής και τη λάθος τοποθέτηση.

Το βασικό πλεονέκτημά του είναι η προστασία από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (τον HPV, HIV, έρπητα, κλπ, τη σαλπιγγίτιδα, τις κολπίτιδες κ.α.
Επιπλέον, είναι ασφαλής, φτηνή, διαθέσιμη και πλήρως αναστρέψιμη μέθοδος, χωρίς παρενέργειες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άντρες οποιασδήποτε ηλικίας.

Η ταυτόχρονη χρήση του ανδρικού προφυλακτικού ανεξάρτητα από οποιαδήποτε επιπλέον αντισυλληπτική μέθοδο προλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες και επιπλέον προσφέρει σχεδόν πλήρη αντισύλληψη.
Η διπλή αυτή μέθοδος συνιστάται κυρίως σε νέες γυναίκες και σε γυναίκες χωρίς σταθερό σύντροφο.

Οι υπόλοιπες μέθοδοι φραγμού όπως το γυναικείο προφυλακτικό, ο κολπικός σπόγγος και το κολπικό διάφραγμα δεν έχουν μεγάλη εφαρμογή και αποδοχή στη χώρα μας.
Τα σπερματοκτόνα ακινητοποιούν το σπέρμα μέσα στον κόλπο και διατίθενται κυρίως σε μορφή αφρού, ζελέ ή ως κολπικά υπόθετα.
Τα βασικά πλεονεκτήματα των κολπικών μεθόδων είναι κυρίως η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, είναι απλοί μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιαδήποτε γυναίκα, είναι πλήρως αναστρέψιμες, χωρίς ορμονικές παρενέργειες, δεν επηρεάζουν το μητρικό θηλασμό και είναι εύκολες στη χρήση τους.
Ωστόσο, έχουν μειονεκτήματα όπως ο ερεθισμός που προκαλούν σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ενδομήτρια σπειράματα (αντισυλληπτικό σπιράλ)

Τα ενδομητρικά σπειράματα είναι συσκευές από πλαστικό ή μεταλλικό υλικό ("κλασσικό" σπιράλ Χαλκού κλπ) ή περιέχουν μία ορμόνη την Προγεστερόνη (σπιράλ "MIRENA").
Το σπιράλ τοποθετείται στο εσωτερικό της μήτρας και αποτρέπει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.

Η χρήση τους περιορίζεται κυρίως σε γυναίκες που έχουν ήδη αποκτήσει παιδί, καθώς θεωρείται από πολλούς, και από την ιατρική ομάδα του Κέντρου Γυναικολογίας & Γονιμότητας, ότι πρέπει να αποφεύγεται από γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει.

Ως πλεονεκτήματα της χρήσης του σπιράλ θεωρούνται η μακροχρόνια αντισυλληπτική του δράση (για 5 έτη) και το γεγονός ότι η γυναίκα δεν χρειάζεται να σκέφτεται καθημερινά για την αντισυλληπτική της προστασία. Επιπλέον, είναι πλήρως και άμεσα αναστρέψιμη μέθοδος και αποτελεσματικότητά του είναι 98-99%.

Το βασικό μειονέκτημα του “κλασσικού” σπιράλ είναι η πιθανή αύξηση της ποσότητας ή / και της διάρκειας της περιόδου, σε ορισμένες γυναίκες.
Επιπλέον, το σπιράλ σχετίζεται με μικρή αύξηση του κινδύνου φλεγμονής σε ορισμένες γυναίκες.
Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εξωμήτριας κύησης και αποβολής.

Σε γυναίκες με ιστορικό παρατεταμένης περιόδου, δυσλειτουργικής αιμορραγίας, μητρορραγίας κλπ, αφού έχουν αποκλεισθεί παθολογικά αίτια, συνήθως συνιστάται το σπιράλ "MIRENA".

Το σπιράλ τοποθετείται εύκολα στο ιατρείο με τοπική ή καθόλου αναισθησία.

Πριν την τοποθέτηση του σπιράλ πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα να υπάρχουν ήδη: εγκυμοσύνη, καρκίνος τραχήλου, μήτρας και ωοθηκών, καθώς και συγγενείς ανωμαλίες διάπλασης της μήτρας και μεγάλα ινομυώματα (καλοήθεις όγκοι της μήτρας).

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, η γυναίκα που χρησιμοποεί σπιράλ οφείλει να συμβουλευθεί άμεσα τον Γυναικολόγο.

Ορμονική αντισύλληψη

Η ορμονική αντισύλληψη, το "χάπι", έχει ως κύριο μηχανισμό δράσης την αναστολή της ωορρηξίας.

Τα αντισυλληπτικά χάπια αποτελούν την παλαιότερη και πλέον δημοφιλή μορφή ορμονικής αντισύλληψης, έχουν μελετηθεί εκτενώς σε εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως και έχουν αποδεδειγμένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Σε πρόσφατες μελέτες αντικρούεται η άποψη ότι η χρήση του χαπιού σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού.
Όταν λαμβάνονται σωστά έχουν σχεδόν 100% αποτελεσματικότητα.

Μη αντισυλληπτικά πλεονεκτήματα του "χαπιού":

  • Βελτίωση ακμής και τριχοφυΐας, ιδιαίτερα σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες.
  •Ανακούφιση δυσμηνόροιας (πόνου περιόδου).
  •Ανακούφιση προε-εμμηνορυσιακού συνδρόμου.
  •Μείωση της απώλειας αίματος κατά την περίοδο, σε ορισμένες περιπτώσεις παθολογικής μηνορραγίας (δυσλειτουργική αιμορραγία) το χάπι χορηγείται για θεραπευτικούς λόγους.
  •Μείωση κινδύνου εμφάνισης καλοήθων παθήσεων του μαστού,
  •Μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου της μήτρας, ωοθηκών και παχέος εντέρου.
  •Μείωση κινδύνου εμφάνισης καλοήθων κύστεων των ωοθηκών.
  •Μείωση φλεγμονών έξω και έσω γεννητικών οργάνων (πχ κολπίτιδα, τραχηλίτιδα, σαλπιγγίτιδα).
  •Μείωση κινδύνου εξωμήτριας κύησης.
  •Μείωση κινδύνου οστεοπόρωσης.

Υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών, στις οποίες δεν συνιστάται το χάπι, όπως σε βαριές καπνίστριες, γυναίκες με αιματολογικά προβλήματα, ιστορικό θρομβώσεων, ημικρανίες, και άλλα.

Είναι απαραίτητο, πριν η γυναίκα αρχίσει τη λήψη του χαπιού, να συμβουλευτεί τον Γυναικολόγο.
Κατά την επίσκεψη γίνεται λεπτομερής κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος και έλεγχος της καταλληλότητας της γυναίκας για τη μέθοδο του χαπιού. Επιπλέον, γίνεται η επιλογή του σκευάσματος του χαπιού ανάλογα με την περίπτωση.

Ορμονική αντισύλληψη είναι διαθέσιμη και σε ενέσιμη μορφή, εμφυτεύματα, διαδερμικά αυτοκόλλητα, σπιράλ Προγεστερόνης κλπ

                       επιστροφή

Κλείσιμο
 
Ελληνικά    English   

Ovulation Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος:

(ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)
Διάρκεια Κύκλου: (μέρες)

BMI Calculator Κλείσιμο

Φύλλο:

Γυναίκα    Ανδρας
Ύψος: (εκατοστά)
Βάρος: (κιλά)

Pregnacy Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος: (ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)

Breast Cancer Risk Κλείσιμο