Κέντρο Γυναικολογίας και Γονιμότητας
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022Παθήσεις & Θεραπείες


 

ΑΒΓΔΕΖΗΘΙΚΛΜ
ΝΞΟΠΡΣΤΥΦΧΨΩ
Καρκίνος Τραχήλου της Μήτρας, πρόληψη 2
           

Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει μειωθεί περισσότερο από 50% τα τελευταία 30 χρόνια λόγω της ευρείας εξέτασης. Το 1975, το ποσοστό ήταν 14,8 ανά 100.000 γυναίκες. Μέχρι το 2011, μειώθηκε σε 6,7 ανά 100.000 γυναίκες. Η θνησιμότητα από την ασθένεια έχει υποστεί παρόμοια μείωση από 5,55 ανά 100.000 γυναίκες το 1975 σε 2,3 ανά 100.000 γυναίκες το 2011. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) υπολόγισε ότι θα υπήρχαν 12.900 νέες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015, με 4.100 θανάτους από την ασθένεια. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι πολύ πιο συχνός παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε χώρες χωρίς προγράμματα ελέγχου, με περίπου 527.624 νέα κρούσματα της νόσου και 265.672 προκαλούμενους θανάτους κάθε χρόνο. Όπου έχουν εισαχθεί προγράμματα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έχουν σημειωθεί σημαντικές μειώσεις της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συνιστά στις γυναίκες να ακολουθήσουν αυτές τις οδηγίες για να βρουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας νωρίς. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες μπορείτε επίσης να βρείτε προ-καρκίνους, οι οποίοι μπορούν να αντιμετωπιστούν για να αποτρέψει την έναρξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

  • Όλες οι γυναίκες πρέπει να ξεκινήσουν εξετάσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (διαλογή) σε ηλικία 21 ετών.
  • Οι γυναίκες ηλικίας 21 έως 29 ετών πρέπει να κάνουν τεστ Παπανικολάου κάθε 3 χρόνια. Η δοκιμή HPV δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για έλεγχο σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα εκτός εάν απαιτείται όπως μετά από ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα τεστ Παπανικολάου.
  • Ξεκινώντας από την ηλικία των 30 ετών, οι γυναίκες πρέπει να εξετάζονται με τεστ Παπανικολάου σε συνδυασμό με μια δοκιμή HPV κάθε 5 χρόνια, αρκεί τα αποτελέσματα των δοκιμών να είναι φυσιολογικά. Αυτό ονομάζεται συν-δοκιμή και πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την ηλικία των 65 ετών.

Μια άλλη λογική επιλογή για τις γυναίκες 30 έως 65 ετών είναι να δοκιμάζονται κάθε 3 χρόνια μόνο με το τεστ Παπανικολάου.

  • Οι γυναίκες άνω των 65 ετών που είχαν τακτική εξέταση τα τελευταία 10 χρόνια με φυσιολογικά αποτελέσματα θα πρέπει να σταματήσουν τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Μόλις σταματήσει, δεν θα πρέπει να ξεκινήσει ξανά.

Οι γυναίκες με ιστορικό σοβαρού προ-καρκίνου, όπως το CIN2 ή το CIN3 θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν δοκιμές για τουλάχιστον 20 χρόνια μετά την εύρεση αυτής της πάθησης, ακόμη και αν η δοκιμή περάσει την ηλικία των 65 ετών.

  • Οι γυναίκες που είχαν ολική υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας) πρέπει να σταματήσουν τον έλεγχο (όπως τεστ Παπανικολάου και HPV), εκτός εάν η υστερεκτομή έγινε ως θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (ή καρκίνο). Οι γυναίκες που είχαν υποστεί υστερεκτομή χωρίς αφαίρεση του τραχήλου της μήτρας (που ονομάζεται υπερ-τραχηλική υστερεκτομή) θα πρέπει να συνεχίσουν τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες.
  • Γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας λόγω κατασταλτικού ανοσοποιητικού συστήματος (για παράδειγμα από HIV λοίμωξη, μεταμόσχευση οργάνων ή μακροχρόνια χρήση στεροειδών) ή επειδή εκτέθηκαν σε DES στη μήτρα μπορεί να χρειαστεί να ελέγχονται πιο συχνά. Πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις της ομάδας υγειονομικής περίθαλψης.
  • Οι γυναίκες κάθε ηλικίας ΔΕΝ πρέπει να εξετάζονται κάθε χρόνο με οποιαδήποτε μέθοδο διαλογής εάν οι εξετάσεις Pap ήταν φυσιολογικές και δεν έχουν λοίμωξη HIV ή άλλη αιτία εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Οι γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί κατά του HPV πρέπει να ακολουθούν αυτές τις οδηγίες για τις ηλικιακές τους ομάδες.

Ορισμένες γυναίκες πιστεύουν ότι μπορούν να σταματήσουν τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μόλις σταματήσουν να έχουν παιδιά. Αυτό δεν είναι αληθινό. Θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα όπου εφαρμόζεται.

Παρόλο που ο ετήσιος (κάθε έτος) έλεγχος δεν συνιστάται σε κάποιες χώρες, οι γυναίκες που έχουν μη φυσιολογικά αποτελέσματα διαλογής μπορεί να χρειαστεί να κάνουν μια επόμενη εξέταση Pap (μερικές φορές με μια δοκιμή HPV) σε 6 μήνες ή ένα χρόνο.

Οι οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου για έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δεν ισχύουν για γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή πριν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτές οι γυναίκες θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά όπως συνιστά η ομάδα ιατρική ομάδα φροντίδας τους.

Πηγές: https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/practice-bulletin/articles/2016/10/cervical-cancer-screening-and-prevention
https://www.cancer.org/cancer/cervical-cancer/detection-diagnosis-staging/cervical-cancer-screening-guidelines.html

                       επιστροφή

Κλείσιμο
 
Ελληνικά    English   

Ovulation Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος:

(ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)
Διάρκεια Κύκλου: (μέρες)

BMI Calculator Κλείσιμο

Φύλλο:

Γυναίκα    Ανδρας
Ύψος: (εκατοστά)
Βάρος: (κιλά)

Pregnacy Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος: (ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)

Breast Cancer Risk Κλείσιμο