Κέντρο Γυναικολογίας και Γονιμότητας
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023Παθήσεις & Θεραπείες


 

ΑΒΓΔΕΖΗΘΙΚΛΜ
ΝΞΟΠΡΣΤΥΦΧΨΩ
Υπογονιμότητα
              

Υπογονιμότητα ονομάζεται η δυσκολία στην επίτευξη εγκυμοσύνης και αφορά ένα στα έξι ζευγάρια. Ένα ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο όταν μετά από προσπάθεια ενός έτους δεν έχει επιτύχει εγκυμοσύνη.

Τα αίτια της υπογονιμότητας εντοπίζονται στη γυναίκα σε ποσοστό 35% περίπου των περιπτώσεων, στον άνδρα κατά 35% και σε συνδυασμό και των δύο σε ποσοστό 20%. Σε πoσοσοτό 10% των ζευγαριών δεν ανευρίσκεται κανένα αίτιο (ανεξήγητη ή ιδιοπαθής υπογονιμότητα).

Η διάγνωση και η θεραπεία της υπογονιμότητας είναι εξατομικευμένη, προσαρμοσμένη στο κάθε ζευγάρι και στηρίζεται σε πρωτόκολλα και σύγχρονες ιατρικές μεθόδους σύμφωνα με τις τρέχουσες διεθνείς οδηγίες.

Οι πιθανότητες του ζευγαριού για επιτυχία σχετίζονται κυρίως με την ηλικία της γυναίκας, με τα αίτια της υπογονιμότητας και με την ιατρική ομάδα που θα αναλάβει τη θεραπεία του.

Επικεφαλής του Κέντρου Γυναικολογίας και Γονιμότητας είναι ο Ηλίας Γ. Τσάκος MD (Hons), MRCOG, DFFP, CST εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος στην Αγγλία.

Το Κέντρο συνεργάζεται με τη μονάδα υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής "Βιογένεσις" στην Κλινική Γένεσις, Θεσσαλονίκης.

Στο "Βιογένεσις" διατίθεται πλήρης εργαστηριακή υποδομή και τεχνογνωσία για την πραγματοποίηση του συνόλου των σύγχρονων μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Αίτια υπογονιμότητας

Γυναίκα
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, προβλήματα σαλπίγγων, ενδομητρίωση, χαμηλή ποιότητα ωαρίων - πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, πολύποδες - ινομυώματα, συμφύσεις ενδομητρίου, ορμονικές διαταραχές κ.λπ.

Άνδρας
Κιρσοκήλη, προστατίτιδα, κρυψορχία, σεξουαλική δυσλειτουργία, ορμονικές διαταραχές, ιδιοπαθής ολιγο-αζωο-σπερμία κ.λπ.

Επιβαρυντικοι παράγοντες για γονιμότητα

Γυναίκα
Γυναικολογικές επεμβάσεις, επεμβάσεις κοιλίας (π.χ. σκωληκοειδεκτομή κ.λπ.)

Αποβολές (αυτόματες-ιατρογενείς), ανωμαλίες περιόδου, κύστεις ωοθηκών, ινομυώματα, πολύποδες ενδομητρίου, ιστορικό σαλπιγγίτιδας, πολυκυστικές ωοθήκες, ορμονικές διαταραχές, παχυσαρκία-καχεξία κ.λπ.

Άνδρας
Ανθυγιεινό επάγγελμα (ενασχόληση με χημικές, τοξικές ουσίες, οδηγοί οχημάτων κλπ), κάπνισμα - στρές, ιστορικό κιρσοκήλης, προστατίτιδας, κρυψορχίας κλπ

Ζευγάρι
Ηλικία του ζευγαριού (γυναίκα > 35, και άνδρας > 40), επιβλαβείς καθημερινές συνήθειες (άγχος, κάπνισμα, αλκοόλ, κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης), σεξουαλική δυσλειτουργία κλπ

Συμβουλές για ζευγάρια που σχεδιάζουν εγκυμοσύνη

Γυναίκα
- Χορήγηση Φολικού οξέως
Συνιστάται καθημερινή λήψη από όλες τις γυναίκες. Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για το σχηματισμό του νωτιαίου σωλήνα του εμβρύου και μειώνει την πιθανότητα ανωμαλιών διάπλασής του όπως δισχιδής ράχη, μηνιγγο-μυελοκήλη κλπ.

- Προγεννητικός έλεγχος
Ομάδα αίματος - Rhesus, έλεγχος για στίγμα μεσογειακής - δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, αντισώματα Ερυθράς, Toxo, CMV, Ηπατίτιδας B & C, VDRL, HIV I-II κλπ.

- Ορμονικός έλεγχος
FSH, LH, Οιστραδιόλη, Προλακτίνη, TSH, T3, T4, Τεστοστερόνη.

Άνδρας

- Χορήγηση Βιταμίνης Ε και C
Συνιστάται καθημερινή λήψη, ιδιαίτερα από άνδρες με προβλήματα σπέρματος. Επιδρά θετικά στην ποιότητα του σπέρματος.

- Προγεννητικός έλεγχος
Ομάδα αίματος - Rhesus, έλεγχος για στίγμα μεσογειακής - δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, αντισώματα Ηπατίτιδας B & C, VDRL, HIV I-II.

Ζευγάρι
Συνιστάται υγιεινή διατροφή, άσκηση, καλή ψυχολογία, αποφυγή καπνίσματος - αλκοόλ κλπ. Επιπλέον, συνιστάται ιατρική εκτίμηση και καθορισμός πλάνου εξετάσεων από Γυναικολόγο (ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ζευγαριού όπως ηλικία, ιστορικό, προϋπάρχοντα προβλήματα κ.λπ.).

Βασικές εξετάσεις γονιμότητας

Γυναίκα
- Υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων
- Ορμονικός έλεγχος
- FSH, LH, Οιστραδιόλη, Προλακτίνη, TSH, T3, T4.
- Σαλπιγγογραφία

Γίνεται από ιατρό Ακτινολόγο με σκοπό την απεικόνιση του εσωτερικού της μήτρας (ενδομήτριο) και των σαλπίγγων. Σε περίπτωση παθολογικής σαλπιγγογραφίας συνήθως συνιστάται η λαπαροσκόπηση και η υστεροσκόπηση.

Άνδρας
- Σπερμοδιάγραμμα και καλλιέργεια σπέρματος

Έλεγχος δύο δειγμάτων με χρονική διαφορά 1-2 μηνών μεταξύ τους.

Εξειδικευμένες εξετάσεις γονιμότητας

Γυναίκα
- Υστεροσκόπηση
Με την υστεροσκόπηση εξετάζεται πλήρως το εσωτερικό του τραχήλου και της μήτρας και ταυτόχρονα γίνεται και θεραπεία σε περίπτωση προβλήματος. Συνιστάται σε περιπτώσεις διάγνωσης προβλήματος με τον υπέρηχο ή τη σαλπιγγογραφία, πριν την εξωσωματική ή μετά από αποτυχία εξωσωματικής.

- Λαπαροσκόπηση
Με τη λαπαροσκόπηση εξετάζονται πλήρως τα έσω γεννητικά όργανα της γυναίκας και ταυτόχρονα γίνεται και θεραπεία ανόλογη με την περίπτωση. Συνιστάται σε περιπτώσεις προβλήματος σαλπίγγων, σε κύστεις ωοθηκών, ενδομητρίωση κλπ. καθώς και σε περίπτωση ανεξήγητης υπογονιμότητας, ιδιαίτερα όταν αφορά νέες γυναίκες.

- Aιματολογικές εξετάσεις
Ορμονικές εξετάσεις ανάλογα με την περίπτωση (όπως έλεγχος ανδρογόνων, γλυκόζης και ινσουλίνης σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες), έλεγχος θρομβοφιλίας, έλεγχος καρυοτύπου, ανοσολογικός έλεγχος κλπ

Άνδρας
- Εκτίμηση από Ουρολόγο-Ανδρολόγο
- Eργαστηριακή εξέταση σπέρματος από ειδικό Βιολόγο αναπαραγωγής
- Σπερμοδιάγραμμα, εμπλουτισμός σπέρματος, έλεγχος DFI σπέρματος κλπ)
- Έλεγχος ορμονών - έλεγχος Καρυοτύπου

Υπηρεσίες γονιμότητας
- Διερεύνηση και διάγνωση υπογόνιμου ζευγαριού
- Καθορισμός του πλάνου εξετάσεων - θεραπείας
- Χειρουργική Αντιμετώπιση κατά περίπτωση

Λαπαροσκόπηση:διαγνωστική σαλπιγγογραφία, θεραπεία πολυκυστικών ωοθηκών και ενδομητρίωσης, λύση συμφύσεων σαλπίγγων κ.λ.π.

Υστεροσκόπηση: διαστολή τραχήλου, λύση συμφύσεων ενδομητρίου, αφαίρεση πολυπόδων-ινομυωμάτων ενδομητρίου, λύση διαφράγματος ενδομητρίου κ.λ.π.)

- Πρόκληση ωορρηξίας
- Σπερματέγχυνση
- Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF) και Μικρογονιμοποίηση (ICSI)
- Έντυπες οδηγίες και πρωτόκολλα
- Σεμινάρια γονιμότητας ανά εξάμηνο για τα ενδιαφερόμενα ζευγάρια και για για ιατρούς με ενδιαφέρον στη Γονιμότητα.
- Ιστοσελίδα www.gynfert.gr με διαρκείς ενημερώσεις και αναφορές σε θέματα γονιμότητας.

Το Κέντρο λειτουργεί καθημερινά 9.00 το πρωί έως 9.00 το βράδυ, με διαρκή γραμματειακή υποστήριξη και 24-ωρη ιατρική κάλυψη για επείγοντα περιστατικά.

                       επιστροφή

Κλείσιμο
 
Ελληνικά    English   

Ovulation Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος:

(ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)
Διάρκεια Κύκλου: (μέρες)

BMI Calculator Κλείσιμο

Φύλλο:

Γυναίκα    Ανδρας
Ύψος: (εκατοστά)
Βάρος: (κιλά)

Pregnacy Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος: (ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)

Breast Cancer Risk Κλείσιμο