Gynaecology & Fertility Centre
Sunday, 25 October 2020


              

Καρκίνος Τραχήλου της μήτραςΟ καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος μετά τον καρκίνο του μαστού και εμφανίζεται συνήθως σε νεαρή ηλικία.

Η ευρεία εφαρμογή του τεστ Παπανικολάου (Pap test) είχε ως αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ανωμαλιών του τραχήλου σε αρχικό στάδιο με συνέπεια τη μείωση της συχνότητας του καρκίνου του τραχήλου.

Ο καρκίνος του τραχήλου προκαλείται συνήθως από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus ή HPV) που μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή. Έχουν ανευρεθεί περίπου 200 τύποι του ιού HPV από τους οποίους 40 προσβάλλουν τη γεννητική περιοχή.

Μερικοί τύποι αναφέρονται ώς χαμηλού κινδύνου, όπως οι τύποι 6 και 11, οι οποίοι ευθύνονται για την πλειοψηφία των κονδυλωμάτων.

Αντίθετα, περίπου 15 τύποι ιού HPV, με συνηθέστερους τους τύπους 16 και 18, ευθύνονται για την πλειοψηφία των καρκίνων τραχήλου, αιδοίου και κόλπου.

Μόλυνση από τον ιό HPV

Η πλειοψηφία (περίπου το 70%) των σεξουαλικά ενεργών αντρών και γυναικών θα έρθουν σε επαφή με κάποιον τύπο ιού HPV κάποια στιγμή της ζωής τους.

Η μόλυνση μεταδίδεται κυρίως σεξουαλικά αλλά και με απλή δερματική επαφή.

Συνεπώς, συνιστάται αυστηρά η χρήση προφυλακτικού για ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μόλυνσης. Τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό HPV, συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και συνεπώς μεταδίδουν τον ιό στο σύντροφό τους χωρίς να το γνωρίζουν.

Η μόλυνση από τον ιό μπορεί να υποχωρήσει αυτόματα, να παραμείνει σε λανθάνουσα μορφή για πολλά χρόνια ή να προκαλέσει βλάβες στα γεννητικά όργανα.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ιδιαίτερα σε γυναίκες μικρότερες των 30 ετών, η λοίμωξη υποχωρεί αυτόματα.

Παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην αυτοίαση από τον ιό είναι το κάπνισμα, οι πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, η μη χρήση προφυλακτικού, το στρες, η κακή διατροφή, η σωματική εξάντληση και οτιδήποτε επιβαρύνει τη φυσιολογική άμυνα του οργανισμού.

Eμβόλιο κατά του ιού HPV

To έτος 2006 άρχισε παγκοσμίως ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV.

Με το εμβόλιο κατά του HPV εγκαινιάζεται μια νέα εποχή πρόληψης του καρκίνου και των προκαρκινικών καταστάσεων του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου και του κόλπου. Επιπλέον, το τετραδύναμο εμβόλιο, προφυλλάσει και από τα κονδυλώματα.

Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμα διεθνώς, δύο είδη HPV εμβολίων:

1. "Gardasil", τετραδύναμο εμβόλιο που προφυλάσσει από τους ογκογόνους τύπους 16 και 18 και από τους μη ογκογόνους τύπους 6 και 11, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη των κονδυλωμάτων.

2. "Cervarix", διδύναμο εμβόλιο, εναντίον των τύπων 16 και 18.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μελετήθηκε σε κλινικές μελέτες που διήρκησαν πάνω από 5 χρόνια και αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες άτομα. Παγκοσμίως έχουν εμβολιασθεί εκατομμύρια άτομα χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το εμβόλιο έχει εγκριθεί από όλες τις παγκόσμιες Αρχές, τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Το εμβόλιο έχει ήδη ενταχθεί στον υποχρεωτικό εμβολιασμό πολλών χωρών και στην Ελλάδα αποφασίστηκε η ένταξή του στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.

Τρόπος εμβολιασμού

Το εμβόλιο γίνεται σε 3 δόσεις (0, 2 και 6 μήνες)
1η δόση, 2η δόση: 2 μήνες μετά
3η δόση: 6 μήνες μετά την πρώτη δόση.

Και οι τρείς δόσεις πρέπει να δίδονται σε διάστημα ενός έτους.
Χορηγείται με ενδομυϊκή ένεση στο βραχίονα ή στην προσθιοπλάγια περιοχή του μηρού. Η διάρκεια προστασίας είναι τουλάχιστον 5 έτη και αναμένονται νέα στοιχεία για την αναγκαιότητα επαναληπτικής δόσης.

Πληθυσμός - στόχος του εμβολίου

Ένα εμβόλιο έχει ως στόχο άτομα τα οποία δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό. Συνεπώς, κορίτσια 9-15 ετών που δεν έχουν σεξουαλικές επαφές είναι η αρχική ομάδα-στόχος για να εφαρμοσθεί ο εμβολιασμός εναντίον του HPV. Ο εμβολιασμός των αγοριών της ηλικίας αυτής είναι προαιρετικός.

Επιπλέον το εμβόλιο ενδείκνυται για γυναίκες 16-26 ετών άσχετα εάν έχουν ήδη σεξουαλικές επαφές. Η προστασία που παρέχεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιθανόν ελαττωμένη, ανάλογα με το εάν και σε ποιόν τύπο ιού HPV έχει προϋπάρξει έκθεση.

Το εμβόλιο δεν καθιστά τη γυναίκα άτρωτη ούτε από τον ιό HPV ούτε από τον καρκίνο του τραχήλου. Επιβάλλεται να συνεχίσει την "υγιή" σεξουαλική συμπεριφορά, να αποφύγει το κάπνισμα και οπωσδήποτε να εξακολουθήσει τον τακτικό προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο και το Τεστ Παπανικολάου.

Το εμβόλιο είναι προληπτικό και όχι θεραπευτικό, συνεπώς δεν αποτελεί θεραπεία για ήδη υπάρχουσες βλάβες του γεννητικού συστήματος (κονδυλώματα, προκαρκινικές αλλοιώσεις, καρκίνος).

Έλεγχος μόλυνσης από ιό HPV (HPV-DNA τεστ)

Είναι μέθοδος που βασίζεται στην ανίχνευση του γενετικού υλικού (DNA) του ιού HPV και καθορίζει τον τύπο του. Η λήψη του δείγματος είναι παρόμοια με το τεστ Παπανικολάου.

Το HPV τεστ δεν είναι εξέταση ρουτίνας. Γίνεται σε γυναίκες υψηλού κινδύνου (έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητος σε μικρή ηλικία, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, κάπνισμα, ανοσοκαταστολή, λοίμωξη από τον ιό HIV κλπ.). Αποτελεί συμπληρωματική εξέταση σε ορισμένες περιπτώσεις παθολογικού τεστ Παπανικολάου. Το HPV τεστ δεν προαπαιτείται για τη χορήγηση του εμβολίου σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες. Το ΗPV τεστ γίνεται, εάν κριθεί απαραίτητο, για να βρεθεί εάν και σε ποιόν τύπο ιού έχει προϋπάρξει έκθεση της γυναίκας και για να προσδιορισθεί ο βαθμός προστασίας της με τον εμβολιασμό.

Αρνητικό HPV τεστ σημαίνει ότι δεν ανιχνεύθηκε ο ιός.

Δεν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος και η γυναίκα επανέρχεται στον τακτικό, συνήθως ετήσιο, γυναικολογικό έλεγχο.

Η γυναίκα αυτή μπορεί να εμβολιασθεί κατά του ιού HPV και η προστασία της θα είναι πλήρης.

Θετικό HPV τεστ σημαίνει ότι ανιχνεύθηκε ο ιός (ο ιός ανιχνεύεται περίπου στο 70% των υγιών ανθρώπων και δεν συνεπάγεται συνήθως, σοβαρό πρόβλημα υγείας)

Εάν ο τύπος που ανιχνεύθηκε είναι υψηλού κινδύνου (16, 18, 21 κ.λ.π), υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο. Τότε ενδεχόμενα να συστηθεί επιπλέον έλεγχος όπως κολποσκόπηση, βιοψία ή κωνοειδής εκτομή. Η γυναίκα αυτή μπορεί να εμβολιαστεί με σκοπό την προστασία της από άλλους τύπους ιών HPV.

Ιατρείο Τραχήλου

Στο ιατρείο αυτό κάθε γυναίκα αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα.

Γίνεται λήψη ιστορικού και, ανάλογα με την περίπτωση, πλήρης γυναικολογική εξέταση, λήψη τεστ Παπανικολάου, λήψη δείγματος για HPV-DNA τεστ και αναλυτική συζήτηση για πιθανό εμβολιασμό κατά του HPV.

Επιπλέον, σε κατάλληλες περιπτώσεις, γίνεται και εμβολιασμός.

Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται σε ασθενείς του Κέντρου Γυναικολογίας και Γονιμότητας και λειτουργεί σύμφωνα με τις σύγχρονες διεθνείς οδηγίες για την αντιμετώπιση του ιού HPV.

Για πληροφορίες και ραντεβού παρακαλώ απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Κέντρου και δηλώστε ενδιαφέρον για το ιατρείο τραχήλου.

όχι
- Κάπνισμα
- Πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι
- Σεξ χωρίς προφυλακτικό
- Στρες
- Κακή διατροφή
- Σωματική εξάντληση (ξενύχτια - αλκοόλ)

ναι
- Υγιής σεξουαλική ζωή
- Προφυλακτικό
- Καλή διατροφή
- Σωματική άσκηση
- Τακτικός γυναικολογικός έλεγχος.

              

After 16 years of trying to have a baby, our dream became reality!

Irini - Babis
Edessa 25/1/2012


Close
 
Ελληνικά    English   

Ovulation Calculator Close

Τελευταία Περίοδος:

(ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)
Διάρκεια Κύκλου: (μέρες)

BMI Calculator Close

Φύλλο:

Γυναίκα    Ανδρας
Ύψος: (εκατοστά)
Βάρος: (κιλά)

Pregnacy Calculator Close

Τελευταία Περίοδος: (ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)

Breast Cancer Risk Close