Κέντρο Γυναικολογίας και Γονιμότητας
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024


 
 
 

Σε ποια ζευγάρια απευθύνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση;



Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σαλπιγγικός παράγοντας ή σοβαρός ανδρικός παράγοντας η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής.
Υπό άλλες συνθήκες, η εξωσωματική γονιμοποίηση συνιστάται μόνο αν μια απλούστερη θεραπεία αποτύχει πχ σε ανεξήγητη υπογονιμότητα κλπ.

Συχνές ενδείξεις για θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελούν οι εξής:

Σαλπιγγικός Παράγοντας (πρόβλημα σαλπίγγων)

Οι επιλογές για την αντιμετώπιση του σαλπιγγικού παράγοντα είναι η χειρουργική αποκατάσταση ή η εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η χειρουργική αποκατάσταση, που σπάνια επιχειρείται στις μέρες μας, περιλαμβάνει μία επίπονη χειρουργική επέμβαση με αμφίβολα αποτελέσματα και μεγάλες πιθανότητες εξωμήτριας κύησης.
Κατά τη τελευταία δεκαετία, η συντριπτική πλειοψηφία γυναικών με σαλπιγγικό παράγοντα αντιμετωπίζονται με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Αυτή η απόφαση πρέπει να εξατομικεύεται με προσοχή σε κάθε περίπτωση.

Ανδρικός Παράγοντας

Μία από τις μεγαλύτερες εξελίξεις στην θεραπεία της υπογονιμότητας αποτελεί η τεχνική της μικρογονιμοποίησης (ενδοωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίου, Intra-Cytoplasmic Sperm Injection, ICSI).

Η μικρογονιμοποίηση συστήνεται συχνά αν υπάρχει κάποια υπόνοια για πρόβλημα σπέρματος ή και ωαρίου, εάν το σπέρμα συλλέγεται χειρουργικά από τον όρχι ή αν έχει προηγηθεί αποτυχία με την κλασσική εξωσωματική.
Επίσης,επιλέγεται η μέθοδος ICSI, σε περίπτωση μικρού αριθμού ληφθέντων ωαρίων, ιδιαίτερα εάν συνδυάζεται με προχωρημένη ηλικία γυναίκας.

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με έναν συνδυασμό χειρουργικών και φαρμακευτικών θεραπειών.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πολύ αποτελεσματική ως δεύτερη γραμμή θεραπείας, όταν η αρχική θεραπεία έχει αποδειχθεί ανεπιτυχής.

Υπογονιμότητα λόγω προχωρημένης ηλικίας γυναίκας

Στην κανονική αναπαραγωγική ζωή, η λειτουργία των ωοθηκών της γυναίκας μειώνεται με την ηλικία.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η μειωμένη λειτουργία μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με τη χρήση εξωσωματικής γονιμοποίησης ή και σε συνδυασμό με τεχνικές όπως η υποβοηθούμενη εκκόλαψη (assisted hatching) και μικρογονιμοποίηση (ICSI).

Ανωορρηξία

Η πλειοψηφία των γυναικών με ανωορρηξία θα συλλάβουν με απλούστερες θεραπείες. Ωστόσο, οι γυναίκες με ένδειξη για εξωσωματική γονιμοποίηση είναι συνήθως "υψηλής ανταπόκρισης" σε θεραπεία με Γοναδοτροπίνες και έχουν καλή πρόγνωση.

Ανεξήγητη Υπογονιμότητα

Περίπου το 20% των ζευγαριών δεν θα έχουν κάποια αναγνωρίσιμη αιτία της υπογονιμότητας μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι συχνά επιτυχής ακόμη και αν πιο συντηρητικές θεραπείες έχουν αποτύχει.

Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (Pre-implantation Genetic Diagnosis)

Ο γενετικός έλεγχος των εμβρύων πριν εμφυτευτούν ενδείκνυται για ασθενείς που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο γενετικών διαταραχών όπως:
Κυστική ίνωση, Μεσογειακή αναιμία, καθ' έξιν αποβολές, επανειλημμένες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης κ.λ.π.



Κλείσιμο
 
Ελληνικά    English   

Ovulation Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος:

(ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)
Διάρκεια Κύκλου: (μέρες)

BMI Calculator Κλείσιμο

Φύλλο:

Γυναίκα    Ανδρας
Ύψος: (εκατοστά)
Βάρος: (κιλά)

Pregnacy Calculator Κλείσιμο

Τελευταία Περίοδος: (ΗΗ-ΜΜ-ΕΕΕΕ)

Breast Cancer Risk Κλείσιμο