Κέντρο Γυναικολογίας και Γονιμότητας
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024


13 τρόποι να αυξήσετε τη γονιμότητά σας το 2019
Οι βασικές αρχές της γονιμότητας είναι γνωστές, ωστόσο μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα του ζευγαριού μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.
Ακολουθείστε τις 13 συμβουλές για ένα ευτυχισμένο, υγιή και "γόνιμο" 2019!
Συμβουλές για γυναίκες που σχεδιάζουν εγκυμοσύνη.
Επισκεφτείτε τον Οδοντίατρο, κάντε ένα γενικό ιατρικό έλεγχο, προγεννητικό έλεγχο, τεστ Παπανικολάου, ελέγξτε την πίεση σας κλπ.
Εάν είστε άνω των 35 κάντε μια μαστογραφία.

Περιορίστε τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία χρησιμοποιούνται σε προϊόντα όπως αρτοσκευάσματα, γλυκά, πατατάκια κλπ, και ενοχοποιούνται για υπογονιμότητα (διαταραχές ωορρηξίας και ενδομητρίωση).
Φυλλικό οξύ και για τους δύο!
Εδώ και καιρό έχει καθιερωθεί η χορήγηση του σε γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να αποτρέψει ορισμένες γενετικές ανωμαλίες.
Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι το φυλλικό οξύ μειώνει το ποσοστό χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο σπέρμα, με θετικά αποτελέσματα για την ανδρική γονιμότητα.
Κάντε έλεγχο γονιμότητας.
Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, ένας βασικός έλεγχος (πχ έλεγχος AMH, σαλπιγγογραφία, σπερμοδιάγραμμα) θα σας καθοδηγήσει όσον αφορά τον οικογενειακό προγραμματισμό.
Το γέλιο κάνει καλό !
Όσο λιγότερο το άγχος στην καθημερινότητα σας, τόσο καλύτερες οι πιθανότητες εγκυμοσύνης. Το γέλιο απελευθερώνει θετικές ορμόνες (ενδορφίνες) ενώ, ταυτόχρονα, μειώνει τις ορμόνες του στρες (κορτιζόλη, την αδρεναλίνη, τη ντοπαμίνη κλπ).
Επιδιώξτε σεξουαλικές επαφές το πρωί, όχι το βράδυ.
Έρευνες δείχνουν ότι η πυκνότητα των σπερματοζωαρίων είναι υψηλότερος το πρωί.
Σταματήστε το κάπνισμα.
Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι η γονιμότητα των καπνιστών μπορεί να είναι 10 εώς 40 % χαμηλότερη. Επίσης, στο 13 % των υπογόνιμων ζευγαριών ίσως να ευθύνεται το κάπνισμα.
Περιορίστε το αλκοόλ.
Το αλκοόλ σχετίζεται με μειωμένη γονιμότητα και συνιστάται η λήψη του με μέτρο, λιγότερο από 4 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα.
Το αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης απαγορεύεται
Σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα παίζει το υγιές σωματικό βάρος και η άσκηση (χωρίς υπερβολές).
Το αυξημένο βάρος ίσως οδηγήσει σε πρόβλημα ωορρηξίας και υπογονιμότητα. Ακόμα και 15% μείωση στο δείκτη μάζας σώματος έχει ευεργετική επίδραση στη γονιμότητα.
Φορητοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, ποδηλασία και ζεστά μπάνια με προσοχή για τους άνδρες.
Ο φορητός υπολογιστής να μην στηρίζεται στα πόδια του άντρα και το κινητό τηλέφωνο να μην τοποθετείται στην μπροστινή τσέπη του παντελονιού, και να αποφεύγεται η πολύωρη ποδηλασία και τα ζεστά μπάνια.
Ξεκουραστείτε.
Όταν δεν κοιμάστε αρκετά και το σώμα σας δεν ξεκουράζεται, οι επιπτώσεις είναι σοβαρές για την υγεία σας.
Επίσης, η στέρηση ύπνου έχει αρνητικές συνέπειες για τη γυναικεία γονιμότητα. Απαραίτητες είναι τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου.
Σημαντικό για τη γονιμότητα είναι η σωστή διατροφή και περιορισμένη κατανάλωση υδατανθράκων.
Η καθημερινότητα συχνά μας αναγκάζει να παραλείψουμε το πρωινό, να τρώμε ένα "γρήγορο" και ανθυγιεινό μεσημεριανό ή να "τσιμπάμε" αργά το βράδυ.
Η υπερβολική λήψη υδατανθράκων οδηγεί στην παραγωγή ορμονών που διαταράσσουν την ωορρηξία ιδιαίτερα σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Συμβουλευτείτε τον Γυναικολόγο σας για φαρμακευτικές αγωγές που παίρνετε.
Ορισμένα φάρμακα ή ουσίες μπορεί να μειώνουν τη γονιμότητα. Το ίδιο συνιστάται για τυχόν φάρμακα που παίρνει ο σύζυγος.
Είναι σημαντικό να είστε πλήρως ενημερωμένοι όσον αφορά θέματα γονιμότητας.
Συμβουλευτείτε τον Γυναικολόγο σας και συζητήστε με τον σύζυγό σας.

Στο Κέντρο Γυναικολογίας & Γονιμότητας παρέχονται όλες οι υπηρεσίες γονιμότητας, ψυχολογική υποστήριξη καθώς και ολιστικές προσεγγίσεις για την αύξηση γονιμότητας.

Η μεγαλύτερη ευλογία και ευτυχία, τα δύο αγγελούδια μας

Δημήτρης-Βάσω
29/10/2007


Κλείσιμο
 
Ελληνικά    English