Κέντρο Γυναικολογίας και Γονιμότητας
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024


Είστε έγκυος; Συμβουλές για το γιορτινό σας τραπέζι.
Μπορείτε να απολαύσετε πολλά εορταστικά φαγητά κατά την εγκυμοσύνη, αλλά μερικά είναι καλύτερα να αποφύγετε. Γεγονός είναι ότι είστε πιο ευαίσθητοι λόγω αλλαγών στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Εάν έχετε αμφιβολίες για τα συστατικά κάποιου φαγητού, συνιστάται να το αποφύγετε.

Η υγιεινή διατροφή, με άφθονα φρούτα και λαχανικά, εξακολουθεί να είναι σημαντική και τα Χριστούγεννα. Το Νέο Έτος δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για αποτοξίνωση ή δίαιτες, εάν είστε έγκυος.
Απολαύσετε μια μικρή σοκολάτα και άλλες εορταστικές λιχουδιές!

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαγορεύεται το σούσι (ωμό ψάρι) και τα οστρακοειδή (πχ στρείδια, μύδια, γαρίδες κλπ). Υπάρχει κίνδυνος Λιστερίωσης, μιας βακτηριακής μόλυνσης με σοβαρές παρενέργειες στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

Ο καπνιστός σολομός είναι ασφαλής. Ωστόσο, εάν είναι εκτός ψυγείου πολύ ώρα, ο κίνδυνος για Λιστέρια αυξάνεται.

Αποφύγετε το ζαμπόν Πάρμας, τη μορταδέλα, το σαλάμι και γενικά τα προπαρασκευασμένα ωμά κρέατα. Υπάρχει κίνδυνος Τοξοπλάσμωσης, μια ασθένεια που προκαλείται από παράσιτο και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εγκυμοσύνη.

Τα σκληρά τυριά, καθώς και τα παστεριωμένα μαλακά τυριά είναι ασφαλή. Το ίδιο ισχύει για τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά που έχουν φτιαχτεί από παστεριωμένο γάλα.

Αποφύγετε τα μαλακά τυριά, όπως Μπρι ή Καμαμπέρ, και τυριά που περιέχουν μπλε ουσίες, όπως το Μπλε Δανίας, το Ροκφόρ και το Στίλτον. Τα μαλακά τυριά ενδέχεται να επιτρέψουν βακτηρίδια, όπως Λιστέρια.
Παρ' όλα αυτά το προσεκτικό μαγείρεμα σκοτώνει τα βακτηρίδια οπότε φρεσκομαγειρεμένα μαλακά τυριά είναι ασφαλή.

Μπορείτε να φάτε άφοβα γλυκά που δεν περιέχουν ωμά αυγά. Προσοχή στα επιδόρπια που περιέχουν ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα αυγά, όπως μους, τσιζκέϊκ, μαρέγκες κλπ, καθώς μπορεί να περιέχουν Σαλμονέλα.

Οι ωμές πράσινες σαλάτες επιβάλλεται να είναι πολύ καλά πλυμένες γιατί μπορεί να μεταφέρουν το μικρόβιο της Τοξοπλάσμωσης. Αρκεστείτε στις βραστές σαλάτες ή στην παραδοσιακή χωριάτικη στο εστιατόριο και απολαύστε τα πράσινα λαχανικά στο σπίτι.

Προσοχή στις σαλάτες που περιέχουν σπιτική μαγιονέζα, τα ωμά αυγά ενέχουν τον κίνδυνο Σαλμονέλας. Η μαγιονέζα από το βάζο είναι ασφαλής εναλλακτική λύση.

Ε ναι λοιπόν... γίναμε επιτέλους 4!

Βούλα - Γιάννης
1/5/2009


Κλείσιμο
 
Ελληνικά    English