Κέντρο Γυναικολογίας και Γονιμότητας
Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024


Υποθερμία
Η τυπική Χριστουγεννιάτικη εικόνα περιλαμβάνει χιονισμένα τοπία και πολύ κρύο. Η υποθερμία προκύπτει συνήθως μετά από έκθεση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, και συχνά επιδεινώνεται με το αλκοόλ.
Τα κατάλληλα ρούχα βοηθούν στην πρόληψη της υποθερμίας. Προτιμήστε συνθετικά και μάλλινα ρούχα, όχι βαμβακερά, καθώς παρέχουν καλύτερη μόνωση.
Πόνος στα αυτιά και κρυολογήματα
Αν και ο κρύος αέρας μπορεί να προκαλέσει πόνο στα αυτιά, αυτό δεν είναι ωτίτιδα. (Η ωτίτιδα προκαλείται από μικρόβιο.) Το "κρυολόγημα" είναι μια μεταδοτική ασθένεια του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και οφείλεται στο γεγονός ότι, κατά τους χειμερινούς μήνες, πολλά άτομα συσσωρεύονται σε κλειστούς χώρους.
Στα παιδιά, το "κρυολόγημα" είναι ακόμη συχνότερο.
Πολύ φαγητό
Τις εορτές τις περνάμε με φίλους, οικογένεια και…πολύ φαγητό. Ακολουθείστε τις εξής οδηγίες: μην παραλείπετε γεύματα, φάτε κάτι πλούσιο σε φυτικές ίνες πριν βγείτε έξω για φαγητό, μην στερηθείτε το αγαπημένο σας γλυκό/φαγητό αλλά φάτε μικρή ποσότητα, πίνετε πολύ νερό.
Αλκοόλ
Τα Χριστούγεννα αλλάζουν οι συνήθειές μας, όσο και αν δεν το συνειδητοποιούμε. Είναι αναμενόμενο να πιείτε ένα ποτηράκι παραπάνω αλλά με μέτρο. Επίσης, αποφασίστε εκ των προτέρων ποιος θα οδηγήσει το αυτοκίνητο, ο οποίος πρέπει να αποφύγει εντελώς το αλκοόλ.
Σπατάλη χρημάτων
Κάθε χρόνο παγκοσμίως ξοδεύονται υπέρογκα πόσα για Χριστουγεννιάτικα δώρα. Ορίστε ένα πρακτικό και λογικό όριο δαπανών για δώρα Χριστουγέννων. Σημασία δεν έχει το ποσό που ξοδέψατε αλλά το συναίσθημα και η σκέψη που συνοδεύει τη χειρονομία σας.
Ατυχήματα και πτώσεις. Προσοχή!
Τα βρεγμένα και χιονισμένα πεζοδρόμια, σκαλοπάτια κλπ είναι μια πρόκληση, ιδιαίτερα για μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Επίσης, οι οδηγοί συχνά υποτιμούν τις καιρικές συνθήκες και προκαλούν ατυχήματα.
Διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος
Οι γαστρεντερικές διαταραχές (διάρροια και εμετό) είναι πολύ κοινές κατά την χειμερινή περίοδο. Συχνά, η αιτία συνδέεται με τρόφιμα, όπως σαλμονέλα από πουλερικά ακατάλληλα μαγειρεμένα, ωμά λαχανικά κλπ. Σε ορισμένες περιπτώσεις οφείλεται σε εντερική ίωση. Για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, πλένετε τα χέρια σας και προσέχετε κατά την προετοιμασία γευμάτων.
Γρίπη
Εάν δεν το έχετε κάνει, προλαβαίνετε να κάνετε το εμβόλιο εποχικής γρίπης. Τα ταξίδια κατά την περίοδο των εορτών ευνοούν την εξάπλωση της γρίπης. Αν και είναι κάτι πολύ κοινό και συχνά το περνάμε ελαφρά, κάθε χρόνο πεθαίνουν χιλιάδες άτομα από την εποχιακή γρίπη, κυρίως ηλικιωμένοι, μωρά και άτομα με χαμηλό ανοσοκατασταλτικό σύστημα. Τα εμβόλια δεν προστατεύουν μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τους τριγύρω.
Τα φιλιά
Ένα φιλάκι κάτω από το γκι; Τι πιο αθώο και γλυκό. Ένα πεταχτό φιλί στο μάγουλο δεν πρόκειται να σας βάλει σε κίνδυνο. Ωστόσο το φιλί στο στόμα είναι ένας εύκολος τρόπος εξάπλωσης μικροβίων, πχ γρίπη, έρπητας, μονοπυρήνωση, ιό του αναπνευστικού συστήματος κλπ.
Τροχαία ατυχήματα
Προσοχή στον δρόμο όλες τις μέρες του χρόνου…και τα Χριστούγεννα ακόμα περισσότερο. Προσοχή στο αλκοόλ εάν πρόκειται να οδηγήσετε, μην αναπτύσσετε υπερβολική ταχύτητα, προσοχή στους σηματοδότες, πάντα φοράτε ζώνη / κράνος και τα παιδιά στο πίσω κάθισμα.

Ε ναι λοιπόν... γίναμε επιτέλους 4!

Βούλα - Γιάννης
1/5/2009


Κλείσιμο
 
Ελληνικά    English